Sveta maša :

ob: 19:00 uri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Dobrodošli na spletni strani
 

         Župnija Št. Janž na Dravskem polju vam predstavlja svojo spletno stran.    

                  

Vse, ki jo boste prebirali prisrčno pozdravljamo. Cerkev želi tudi po tej poti oznanjati veselo vest odrešenja ljudem dobre volje. Kakor je Janez Krstnik ob reki Jordanu poln žara in navdušenja oznanjal ljudem, ki so prihajali k njemu: » Veselite se, Gospod je že med nami,  četudi ga še ne poznate in kakor so apostoli sijajno opravili svoje poslanstvo  po  Jezusovemu naročilu:  pojdite po vsem svetu in oznanjajte evangelij vsemu stvarstvu!« (  Mr  16,15).

Tako želimo tudi mi v tretjem tisočletju nadaljevati to prijetno poslanstvo. Veseli bomo, če bomo komu po tej poti pomagali, pobližje spoznati veselo oznanilo našega odrešenja.

 

Rudi Koželnik, župnik

 

 

 

Božja beseda za nedeljo, 28. maja 2023

 

 Binkošti - dnevna maša (leto A)

 

»Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda« (Jn 20,20b)

 

 

 

       

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 20,19-23)

 

   

 

Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«

 

 

    

 

Spodnja povezava vas popelje v veroučni kotiček, kjer najdete gradivo za KATEHEZO V DRUŽINI.

Namenjena je vsem vam - otrokom in staršem - ki tudi v novih razmerah, ko redna kateheza v župniji ni mogoča,

iščete načine, kako ohranjati prijateljstvo z Jezusom in poglabljati vero v svojih družinah.

Naj vam tukaj zbrano gradivo olajša delo.

 

Ni potrebno predelati vsega, NAREDITE TOLIKO, KOLIKOR ZMORETE IN KAR VAS NAJBOLJ NAGOVARJA!

 

Vse dobro 

 

Katehistinja Darja Selinšek in župnik

 

 Povezava

 

 

 

 

Vabljeni k ogledu spletne strani: Božja služabnica Cvetana Priol, laikinja, trpinka in mistikinja.

 

cvetanapriol.si

  

Sv Uršula, Prepolje

 PODRUŽNIČNA  CERKEV SVETE URŠULE V PREPOLJAH

 Cerkev, ki je bila zidana leta 1610, stoji na lepi travnati vzpetini ob robu vasi Prepolje. Dolga je 22 metrov, široka 8 metrov, visoka 7 metrov in jo krasi baročna oprema. 

Preberite več...

 

 Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika

Št. Janž na Dravskem Polju - Starše

 

Zavetnik: sv. Janez Krstnik, rojstvo

 

 

V bogoslužnem letu se slovesno spominjamo rojstva dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: učlovečenega Božjega Sina Jezusa (na Božič) in njegove deviške matere Marije. Godovi svetnikov so navadno postavljeni na dan njihove smrti rojstva za nebesa. Edini svetnik, čigar rojstvo Cerkev proslavlja s posebnim praznikom, je Janez Krstnik, Jezusov predhodnik. Njegova vloga ob prehodu iz stare v novo zavezo je tako pomembna, da je Bog preroku Malahiju petsto let pred Kristusom navdihnil besede: »Glej, pošljem svojega angela /glasnika/, da pripravi pot pred menoj.« Da je ta 'angel' prav Janez Krstnik, je potrdil Jezus sam, ko je pridigarja ob Jordanu imenoval največjega preroka in 'več kot preroka'.

Evangelist Luka poroča, kako je Bog po angelu naznanil očetu Zahariju Janezovo rojstvo, podobno kot malo kasneje Mariji iz Nazareta učlovečenje Jezusa, božjega Sina. V obeh primerih je božji poslanec določil tudi ime otroka, s katerim je naznačeno njegovo poslanstvo. Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni 'Bog je milostljiv'. Janezu pravimo Krstnik zato, ker je oznanjal krst spokornosti in je tiste, ki so se s pokoro hoteli pripraviti na Odrešenikov prihod, krščeval v reki Jordan; predvsem pa je dobil vzdevek Krstnik zato, ker je krstil tudi Jezusa ter ga pri tem razglasil za obljubljenega Mesija.

Kdor sodeluje pri cerkvenem bogoslužju ali kdor sam bere Sveto pismo, ima živo pred očmi prizor oznanjenja rojstva Janeza Krstnika duhovniku Zahariju v jeruzalemskem templju. Njegova žena Elizabeta, sorodnica Jezusove matere Marije (uveljavil se je naziv 'teta'), je vztrajno prosila Boga, da bi jima naklonil potomstvo, po katerem bi bila deležna sreče mesijanskih časov. Zaharija in Elizabeta sta živela v kraju Ain Karem kakih sedem kilometrov jugozahodno od Jeruzalema. Ko je prišel angel k Mariji, ji je v potrditev, da Bogu ni nič nemogoče, dejal: »Poglej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imeli za nerodovitno.« Marija je brž pohitela k svoji sorodnici. Ob njunem srečanju je iz Marijinega srca privrel najlepši hvalospev Bogu: njena hvalnica Moja duša poveličuje Gospoda. Ko je Elizabeta rodila sina, so mu hoteli sorodniki dati ime po očetu, toda Zaharija je vzel deščico in nanjo zapisal: »Janez je njegovo ime.« Tedaj je spet mogel govoriti: začasna onemelost je bila kazen, ker ni veroval angelovemu oznanilu. Sorodnike in sosede je ob vsem tem obšel strah in spraševali so se, kaj bo s tem otrokom, ko se že ob njegovem rojstvu dogajajo tako nenavadne stvari. Janez je bil rojen za to, da pripravi pot Odrešeniku. To nalogo je izpolnil, ko je Jezusa predstavil ob krstu v Jordanu.

»Kaj bo iz tega otroka?« se lahko vprašamo ob rojstvu vsakega otroka. Vsak človek je po božjih načrtih enkraten in neponovljiv, vsakemu je določena posebna naloga, ki jo mora izpolniti prav on in nihče drug. Na to pa ga morajo pripraviti predvsem njegovi starši pa tudi drugi vzgojitelji.

Ime Janez je na Slovenskem tako razširjeno, da je postalo skoraj sinonim za Slovenca ('kranjski Janez'). Janez je ime mnogih svetnikov (skupaj 224, v Letu svetnikov jih je 49), najbolj znana pri nas sta Janez Krstnik in Janez Evangelist (27. decembra). Danes imajo god številni Slovenci, ki jim je ime Janez, Ivan, Janko, Jani, Johan, Anže ter Slovenke z imenom Ivana, Ivanka, Iva, Jana ...

V Katoliški cerkvi obhajamo praznik rojstva Janeza Krstnika 24. junija.

 

Besedilo s spletne strani revije Ognjišče.

 

 

 

 

 

 

     Tedenska oznanila

Sv. Marjeta, Dravsko polje

  

PODRUŽNIČNA  CERKEV SVETE MARJETE NA DRAVSKEM POLJU

Cerkev sv. Marjete na Dravskem polju je bila prvotno podružnica slivniške župnije. Omenja se v vizitacijskih  zapisih iz let 1544/45.

Preberite več...

                                                                                

Prisotni

Na strani je 96 gostov in ni članov .